Hoofdinhoud

Snurken en Slaapapneu

 

Snurken, iedereen heeft er weleens last van. Het is alleen nog vervelender als het gepaard gaat met slaapapneu (stoppen van de adem). Mensen met slaapapneu hebben veelal last van snurken, ademstops, niet verfrissende slaap en vermoeidheid overdag.  Bovendien kan het ook hoge bloeddruk en hartproblemen veroorzaken.

 

In 2011 is tandarts Rinske Vreugdenhil-Stolp in het Ikazia ziekenhuis, in samenwerking met de neurologen, KNO- en longartsen aldaar, begonnen met het behandelen van mensen met slaapapneu door middel van het aanmeten van een MRA (mandibulair repositie apparaat, ook wel snurkbeugel genoemd). In 2013 heeft zij de accreditatie (bewijs van het behalen van de examens en opdoen van benodigde werkervaring) behaald en is zij een van de weinige tandartsen in Nederland die NVTS (Nederlandse vereniging voor tandheelkundige slaapgeneeskundige) geaccrediteerd is. In 2019 is zij gestopt in het ziekenhuis en richt zich volledig op Dordrecht en omstreken voor behandeling van apneu patiënten.

 

Uw huisarts kan u voor een slaaponderzoek doorsturen naar de Slaapapneu service, het Albert Schweitzer ziekenhuis of het Nederlands slaap instituut (NSI).

 

Omdat slaapapneu problemen aan het hart en hoge bloeddruk kan veroorzaken en daardoor schadelijk voor de gezondheid kan zijn wordt een MRA uit de basisverzekering vergoed. Hier zijn wel bepaalde eisen voor. Zo moet er uit een slaaponderzoek gebleken zijn dat u minimaal 5 ademstops per uur heeft, dit wordt aangeduid als AHI (apneu Hypopneu Index). De tandarts moet NVTS geaccrediteerd zijn en verder moet de tandarts of leverancier van het MRA gecontracteerd zijn met uw verzekeraar. Onze leverancier heeft contracten met iedere verzekeraar. Contractueel is vastgelegd wat er wel en niet vergoed wordt. Afhankelijk per verzekering kan het zijn dat er een bedrag van €33,25 of €58,52 niet vergoed wordt. Verder moet u er rekening mee houden dat uw eigenrisico volledig aangesproken zal worden als dit nog niet volledig opgebruikt is.